fbpx

Care ulei este potrivit pentru tine?

Care ulei este potrivit pentru tine? Acest lucru depinde în mare măsură de modul in care gatiți. Punctul de fum al uleiului, care este punctul în care uleiul începe să ardă și să scoata fum, este unul dintre cele mai importante lucruri de luat în considerare. Dacă încălziți uleiul peste punctul său de fum, acesta nu numai că dăunează aromelor, dar multe dintre substanțele nutritive din ulei se degradează – iar uleiul va elibera compuși nocivi numiți radicali liberi.

Dacă vă întrebați care este cel mai bun ulei de gătit pentru sănătatea dumneavoastra și care uleiuri nu sunt sănătoase  o sa detaliez mai jos .

Ulei de masline

Savouidakis -oil olive

Experții în nutriție și gătit sunt de acord că unul dintre cele mai versatile și sănătoase uleiuri pentru a găti și a mânca este uleiul de măsline, atâta timp cât este extravirgin. „Vrei un ulei care să nu fie rafinat și prelucrat excesiv”. O etichetă „extra virgină” înseamnă că uleiul de măsline nu este rafinat și, prin urmare, de înaltă calitate. Uleiul de măsline extravirgin conține o cantitate mare de grăsimi monoinsaturate și unii acizi grași polinesaturați; multe studii l-au legat de o sănătate cardiacă mai bună. Uleiul de măsline are un punct de fum relativ mai scăzut în comparație cu alte uleiuri, deci este cel mai bun pentru gătitul cu căldură mică și medie.

Este, de asemenea, unul dintre cele mai sănătoase uleiuri de utilizat la coacere.

Un lucru de reținut, totuși, este că, în Statele Unite, uneori uleiul de măsline etichetat „extra virgin” nu este ceea ce pretinde a fi. În 2015, Liga Națională a Consumatorilor a testat 11 uleiuri de măsline diferite și a constatat că șase dintre ele nu au îndeplinit standardele care le clasifică drept extravirgin.

Uleiu de cocos

Sunt multe voci care spun că , uleiul de cocos trebuie fie evitat, fie îmbrățișat cu măsură. Principalul punct al conflictului este conținutul ridicat de grăsimi saturate; spre deosebire de alte uleiuri pe bază de plante, uleiul de cocos este în primul rând o grăsime saturată. Nu toată lumea este de acord că o astfel de sursă concentrată de grăsimi saturate este o problemă de sănătate, dar unii experți, inclusiv American Heart Association, susțin că înlocuirea alimentelor bogate în grăsimi saturate cu opțiuni mai sănătoase poate reduce nivelul colesterolului din sânge și poate îmbunătăți lipidele.

În general, există o mulțime de entuziasm în jurul produselor din nucă de cocos care, în general, nu sunt susținute de științe solide. Asta nu înseamnă că acest ulei te va face să te îmbolnăvești, dar nu il folosi in exces.. „industria a făcut o treabă bună pentru a face să pară că este un superaliment. Cercetarea nu confirma inca acest lucru.

Asta nu înseamnă că ar trebui să fie interzisă din cămară. Grăsimile saturate pot fi un ulei mai sănătos de utilizat atunci când gătiți la o temperatură foarte ridicată sau prăjiți mâncarea (lucru care cu siguranță ar trebui făcut moderat), deoarece sunt mai stabile la căldură mare. Aceasta înseamnă că este mai puțin probabil să se descompună și să fumege.

Uleiul vegetal

Turtley

Termenul „ulei vegetal” este folosit pentru a se referi la orice ulei care provine din surse vegetale, iar sănătatea unui ulei vegetal depinde de sursa acestuia și pentru ce este folosit. Majoritatea uleiurilor vegetale de pe piață sunt un amestec de uleiuri de rapiță, porumb, soia, șofran, palmier și floarea soarelui. „În general, le spun oamenilor să folosească ulei de măsline ori de câte ori puteți în loc de ulei de porumb sau de soia”, Savoudakis.  Nu sunt neapărat rele pentru dumneavoastra, „dar poți obține mult mai multe beneficii din uleiul de măsline”. Cu toate acestea, uleiurile vegetale sunt rafinate și procesate, ceea ce înseamnă că nu numai că nu au aromă, ci și substanțe nutritive. „Se garantează că uleiul vegetal este foarte prelucrat. Se numește „vegetal”, astfel încât producătorii să poată înlocui orice ulei  doresc – soia, porumb, semințe de bumbac, canola – fără a fi nevoie să imprime o etichetă nouă ”. „Uleiurile prelucrate au fost depășite de toleranța lor la căldură și au devenit nesănătoase prin procesare.”

Uleiul de canola

Uleiul de canola este derivat din rapiță, o plantă cu flori și conține o cantitate bună de grăsimi monoinsaturate și o cantitate decentă de grăsimi polinesaturate. Dintre toate uleiurile vegetale, uleiul de canola tinde să aibă cea mai mică cantitate de grăsimi saturate. Are un punct de fum ridicat, ceea ce înseamnă că poate fi util pentru gătitul cu căldură ridicată. Acestea fiind spuse, în Statele Unite, uleiul de canola tinde să fie foarte prelucrat, ceea ce înseamnă mai puțini nutrienți în general. Este disponibil ulei de canola „presat la rece” sau neprelucrat, dar poate fi dificil de găsi

Uleiul de avocado

avocado oil turtley

Uleiul de avocado este o alegere excelentă. Este nerafinat ca uleiul de măsline extravirgin, dar are un punct de fumat mai mare, ceea ce înseamnă că poate fi folosit pentru a găti la căldură mai mare și este excelent pentru prajire. Nu are prea multă aromă, ceea ce îl face o opțiune bună pentru gătit.  Este doar cremos, ca un avocado. Uleiul de avocado conține atât acizi grași mononesaturați, cât și polinesaturați (are unul dintre cele mai mari conținuturi de grăsimi monoinsaturate dintre uleiurile de gătit), precum și vitamina E. Un dezavantaj este că tinde să fie mai scump.

Uleiul de floarea soarelui

Acest ulei are un conținut ridicat de vitamina E; o lingură conține 28% din aportul zilnic recomandat de nutrienți. Are un punct de fum ridicat și nu are o aromă puternică, ceea ce înseamnă că nu va copleși orice fel de mâncare. Cu toate acestea, uleiul de floarea soarelui conține o mulțime de acizi grași omega-6. Corpul are nevoie de ele, dar se crede că omega-6 sunt pro-inflamatorii, în timp ce omega-3 sunt antiinflamatorii. Consumul unui număr prea mare de omega-6 fără echilibrare cu omega 3 poate duce la un exces de inflamație în organism, deci moderarea este esențială.

Uleiul de arahide

Uleiurile de nuci, cum ar fi arahida, pot fi distractive pentru a experimenta în bucătărie, mai ales că există atât de multe tipuri diferite. Uleiul de arahide are unul dintre cele mai mari conținuturi de grăsimi monoinsaturate dintre uleiurile de gătit. De obicei este aromat, cu gust și miros de arahide și se gătește bine la căldură mare.

Acest ulei are un punct de fum scăzut, deci nu este bun pentru gătit, dar poate fi folosit în multe alte moduri. Uleiul de arahide are un raport bun dintre acizii grași omega-6 și omega-3, ceea ce ajută la menținerea sub control a inflamației.

Sursa time.com

Sursa foto bodynatured.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Shopping Cart