fbpx

Clasificarea uleiurilor de măsline

Uleiul de măsline este în general clasificat în patru clase:

(1) extravirgin, ulei derivat din primele presări care posedă un gust și un miros excelent și are un conținut de acizi grași liberi, exprimat ca acid oleic, de cel mult 0,8 grame la 100 de grame;

(2) virgin, ulei derivat din primele presări care posedă gust și miros bun și are un conținut de acizi grași liberi de cel mult 2,0 grame la 100 de grame;

(3) pur sau comestibil, un amestec de rafinat și virgin;

(4) rafinat, sau industrial, rafinat lampant.

Ulei de măsline este extras din partea cărnoasă a fructului copt al măslinului, Olea europaea. Uleiul de măsline variază ca și culoare de la galben clar la auriu; unele soiuri obținute din fructe necoapte au o nuanță verzuie. Uleiurile cu caracteristici și calități variate sunt produse de aproape fiecare țară care cultivă măsline, variațiile depinzând de regiune și de coacerea fructelor.

Uleiul de măsline pur este utilizat în mare parte în scopuri culinare și în conservarea alimentelor, în special a conservelor de pește. De asemenea, este utilizat la fabricarea produselor cosmetice, în industria farmaceutică în scopuri medicinale, la fabricarea săpunului de înaltă calitate și ca lubrifiant.

Cea mai mare parte a aprovizionării mondiale cu ulei de măsline este produsă în țările bazinului mediteranean, Printre producătorii de frunte se numără Spania, Italia, Grecia și Tunisia. În timp ce o parte din uleiul produs în bazinul mediteranean este consumat acolo, o parte semnificativă din acesta este exportată.

Fructul de măslin copt, fara sambure, conține 20-30% ulei, în funcție de climă și de îngrijire în cultivare. Uleiurile de măsline obținute din prima presare mecanică fără tratament suplimentar se numesc extra virgine, iar calitatea lor depinde de starea fructului. Doar uleiurile din cele mai bune fructe sunt potrivite pentru consum fără tratament suplimentar.

Aparatul de zdrobire folosit pentru a stoarce uleiul variază de la prese romane simple, constând din pietre conice acționate de catâr sau manual, până la prese hidraulice moderne. Pentru a preveni formarea de acizi grași liberi, uleiul comestibil de cea mai bună calitate trebuie stors cât mai curând posibil. După o presare inițială, pulpa reziduală este presată din nou cu apă fierbinte, iar din această a doua presare se obține ulei care are un conținut mai mare de acid. Acest ulei, împreună cu uleiurile virgine inferioare, constituie uleiul numit lampant, datorită utilizării sale ca combustibil în lămpi.

Ulei de măsline Savouidakis este unul extravirgin produs dintr-o singura cultură de măslini, Koroneiki, prin presare la rece.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Shopping Cart