fbpx

Plantează un măslin in curtea ta

Istoria măslinului

Povestea noastră de dragoste cu măslinul a început acum mulți ani pe insula Creta. Am fost captivati de acest copac străvechi și frumos. Istoria măslinului se întinde mult mai departe și a devenit unul dintre cele mai puternice simboluri ale lumii antice.

Măslinul a făcut parte din viața de zi cu zi din estul Mediteranei de la începuturile civilizației în urmă cu mai bine de 6.000 de ani, dar a început viața ca un arbust întins și spinos în Levant (în prezent Siria și Libanul). Mii de ani de selecție și reproducere l-au transformat în arborele productiv pe care îl cunoaștem astăzi. Măslinul este acum o parte integrantă a peisajului mediteranean și cea mai importantă plantă economică din regiune, cu 800 de milioane de copaci în cultură.

Detalii botanice ale măslinului

Primăvara coroana argintie este acoperită cu flori minuscule, ca stelele împrăștiate, iar ramurile legănate protejează o bogăție de bulbi de primăvară și flori sălbatice dedesubt, cum ar fi ciclamenul, macii, gălbenele de câmp, galbenele viperei violete și zambilele cu ciucuri. În timpul verii lungi și fierbinți mediteraneene, copacii devin grei de fructe, ce isi schimba culoarea  de la verde la negru pe măsură ce se apropie iarna.

Măslinii sunt extrem de duri și pot rezista căldurii aprinse, secetei, focului și temperaturilor de până la -7 ° C pentru perioade scurte. Admirăm cu adevărat plantele mediteraneene, deoarece s-au adaptat de-a lungul a mii de ani pentru a face față condițiilor climatice extreme, solurilor sărace și efectelor focului. Multe plante, inclusiv măslinul, au capacitatea de a se regenera de la bază atunci când sunt deteriorate de foc – așa a ajuns măslinul sub numele de „copac al eternității”.

Cultivarea propriului măslin acasă
Acest copac minunat, veșnic verde va adăuga o notă mediteraneană oricărei grădini, suntem frecvent întrebați cum să se ingrijesc. Iată câteva întrebări și răspunsuri:

Pot cultiva cu succes un măslin într-un recipient?
Cu siguranță, măslinele se descurcă bine în recipiente. Când vă cumpărați copacul, puneți-l într-un vas mai mare, de preferință din teracotă, mai degrabă decât din plastic și folosiți un compost pe bază de lut. Adăugați 20% grătar horticol pentru a îmbunătăți drenajul. Așezați-l într-o poziție însorită, mențineți solul umed în timpul sezonului de creștere și hrăniți cu un îngrășământ lichid echilibrat o dată pe lună. Iarna puteți reduce udarea, dar nu permiteți compostului să se usuce complet.

Îmi pot planta măslinul în aer liber?
Măslinii sunt mai duri decât credeți, dar încercați să alegeți o poziție însorită, adăpostită, bine drenată și plantați primăvara, după ce riscul de îngheț a trecut, dar înainte de sfârșitul lunii iunie, acordați copacului suficient timp pentru a se aclimatiza înainte de iarna următoare.

Măslinul meu va avea nevoie de tăiere?
Măslini cresc foarte încet, deci nu necesită o tăiere prea mare când sunt tineri. Plantele cultivate în containere tind să crească mai repede, așa că, dacă coroana devine densă, îndepărtați unele dintre ramuri pentru a lăsa mai multă lumină în centru. Fii cu ochii pe forma copacului și îndepărtează orice lemn mort sau bolnav.

Măslinul meu va produce fructe?
Copacii ar trebui să înceapă să producă fructe la aproximativ trei până la cinci ani. Majoritatea soiurilor de măsline sunt autofertile, dar sunt polenizate de vânt, așa că va trebui să fie în aer liber atunci când sunt în floare. (Folosim o suflantă de frunze pentru a ne poleniza măslinii din Biome!) Măslinele au nevoie de o vreme rece de două luni în timpul iernii și de temperaturi fluctuante de zi / noapte pentru a iniția înflorirea și fructificarea, așa că păstrați copacii crescuți în containere într-o seră neîncălzită, cu multă lumină. Măslinii înfloresc și fac fructe pe ramuri de un an.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Shopping Cart